lauantai 31. tammikuuta 2015

Rodun suosio tulee olemaan rodun kirousPahin juttu mikä voi tapahtua kyseiselle koirarodulle, niin on sen suosio. Yleensä kyseisen rodun suosion aiheuttavat kuuluista elokuvat ja tarinat, missä esiintyi koira. 19-luvulla televisioon ilmestyi elokuva nimeltä "Lassie", jonka jälkeen Amerikassa parin vuoden kuluttua oli 40% enemmän pitkäkarvaisia collieita. Sama juttu oli "101 dalmatialaista", "Beethoven", "Marely and Me" jälkeen. Yleensä tämmöiset rotujen suosiot ovat oiva tilaisuus pentutehtailijoille, koska jotkut ihmiset eivät yhtään välittäneet siitä, mistä he sen koiran ostavat, vaan tärkeintä oli se, että oli pakko omistaa se kyseinen rotu, joka jossain elokuvassa esiintyi.

Pari vuotta sitten oli kauhea suosio erilaisiin suojelukoiriin, kuten dobermanni, amstaffi, pitti, rotikka. Kukaan kuitenkaan ei välittäny kyseisten rotujen tarpeista ja luonteista. Valitettavasti ihmiset kyseisten rotujen ostaessa eivät yhtään pärjänneet kyseisen rodun kanssa ja tästä se koko "tappajakoira" homma alkoi, että kyseisiä rotuja pidetään nykyaikoina agressiivisina tappajakoirina, vaikka vika ei ollut koirassa, vaan siellä toisella puolella hihnaa, eli ihmisessä. Jokaiselle ihmiselle amstaffi tai rotikka ei ole se oikea koira, mutta silloin jokaisen piti semmoinen omistaa. Tänä päivinä vieläkin ihmiset ovat sitä mieltä, että nämä kyseiset rodut ovat "tappajakoiria", vaikka oikeissa käsissä ne ovat täydellisiä. Ne ihmiset jotka eivät pärjänneet myöhemmin kyseisen rodun kanssa, niin joko koira meni nukutukseen tai sitten koiratarhaan, missä amstaffeja, dobbereita ja rotikoita on edelleen paljon.
Vuodesta toiseen pienten koirien suosio on noussut valtavasti. Kyseinen suosio on tullut taas Amerikkalaisilta julkkiksilta (esim. chihuahua Tinkerbell Paris Hilton). Valitettavasti monet koiranomistajat unohtavat, että ne ei oo jotain uusia kuuluisia gadgetteja hyllyn päällä ja pitävät niitä tavaroina. Esimerkkinä voi olla Yorkshirenterrieri, jotka ovat tavallisia terriereitä, eli haukkuvat paljon, ovat pirteitä ja joskus röyhkeitä. Haluttuasi voit muuttaa kyseisen koiran temperamentin, viemälle kyseisen koiran jo pentuna koulutettavaksi, mutta näkikö kukaan teistä ikinä yorkkia koirakoulussa tai muutenkaan koulutettavana? En tarkoita suinkaan tässä, että jokainen yorkki olisi ärsyttävä ja haukkuva pikkukoira, koska varmasti jotkut ihmiset osaavat ja haluavat kouluttaa oman yorkkinsa parempaan suuntaan. Monta kertaa olen törmännyt ihmisiin, jotka sanovat, että yorkit ovat hirveitä rääkyviä eläimiä, mutta tässäkin tapauksessa on sääntö, mikä on jokaisen rodun kohdalla: "Se ei ole koiran vika, vaan ihmisen, että hänen ei ole koulutettu ja tekee mitä haluaa".Yhä enemmän bordercollieita omistavia ihmisistä valittavat kyseisen rodun isosta suosiosta ja todella isoista bordercollieitten kasvattajien noususta, joka on myös yksi syy erilaisten koiraharrastuksien suosiosta ja noususta. Kyseisen suosion varmasti aloitti Patrycja Kowalczyk, kuka hänen oman koiransa Zoen kanssa ovat kuuluisa internetissä. Valitettavasti myös bordercollie, joka on muka helppo koulutettavaksi ei sovi ihan jokaiselle ihmisille, nimittäin kyseinen rotu on todella energinen ja se energia pitää purkaa parin tunnin lenkeillä, juoksemisella ja erilaisilla harrastuksilla, kuten esimerkiksi agility. Toivottavasti kuitenkin ihmiset, jotka haluavat ostaa kyseisen rodun ostaisivat sen koiran hyvältä kasvattajalta ja jaksaisivat kouluttaa sitä, eivätkä ostaisi sitä kyseistä rotua vain siksi, että se on suosiossa vain jonkun yhden ihmisen takia.

Eniten suosioissa olevissa roduissa alkaa esiintyä enemmän perinnöllisiä sairauksia. Sen takia, että labradorinnoutajat ovat yleensä suosiossa, niin yhä enemmän kyseisessä rodussa tullaan tapaamaan agressiivisiin yksilöihin. Taas sakemanneilla esiintyy enemmän psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia, kuten pelko, herkkyys tai lonkkanivelien dysplasia. Ranskanbulldoggeja on yhä enemmän myös ihmisten kodeissa (ainaskin Puolassa) ja niillä taas enemmän esiintyy erilaisia allergioita, ongelmia ruuansulatuskanavien kanssa ja selän kanssa.

Silloin, kun taas rodun suosio on loppunut, niin jottenkin koirien kohtalo on hyvin ikävä, koiratarhat ovat täynnä amstaffeja, yorkkeja, cocker spanieleita. Vuonna 2012 chihuahua olivat niin suosiossa, että yli 30% Kalifornian koiratarhoissa olivista koirista olivat chihuahua. Joten älkää ihmiset ostako sitä tiettyä rotua vain siksi, että se on suosiossa.7 kommenttia:

 1. Kiva postaus :)
  Kirjoitetaan psyykkisiä ei psyyhisiä ;D

  VastaaPoista
 2. Itse taas en näe että rotikat, dobberit, pitit yms olisivat olleet muotia "pari vuotta" sitten, niinkuin tekstissäsi ilmaisit. Ihan yhtälailla ihmisillä on ollut noihinkin rotuihin vääränlaisia perusteita hankkia jo aikoja sitten eikä se edes ole mikään 2000-luvun juttu. Toki sitä ilmenee edelleen, mutta harvemmin hyvältä kasvattajalta lähtee koiria mihin tahansa koteihin. Sittempä päästäänkin taas näihin pentutehtailijoihin ja vastuuttomiin kasvattajiin, joka on jo ihan toinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstissä pääasiassa tarkoitin koko maailmaa. Eyes of an angel elokuvan jälkeen dobbereitten määrä maailmassa nousi jonkun verran ja nousee yhä. Itse yhä enemmän näen kaduilla ja koiratarhoissa dobbereita. Suomessa dobbereita ei olekkaan niin paljon, kuten Amerikassa, Venäjässä tai Puolassa.

   Poista
 3. Harva kasvattaja ei myy bortsua ihan kelle tahansa, meiltäkin kyseltiin ihan kaikki, että edes bortsun sain. En usko että kukaan kasvattaja myy bortsua ilman aiempaa koirakokemusta tai ilman minkäänlaista harrastusnäyttöä, en tiedä yhtään kasvattajaa joka myy bcn kotikoiraksi ilman minkäänlaista harrastamista, ja aika monelta kasvattajalta oon tätä kuullut :D Meilläkin kasvattaja harkitsee koteja todella kauan ja saatiim tietää vasta pentujen ollessa 6vk saanko edes tästä pentua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä bortsuja valitettavasti päätyy ihan kepoisesti ekoiksi koiriksi ja myös kotikoiriksi, tai kerran näyttelypakolla.

   Tekstissä oli paljon asiaa, ja suurin osa musta ihan tottakin. Mutta kyllä bortsujen suosioon vaikuttaa paljon muukin, kuin Zoe videot. Ne vaan ovat ylivoimaisia agilityssä, sitä ei voi kukaan kieltää. Siksi kaikki jotka haluavat pärjätä ottavat bortsun, ja nimen omaan työlinjaisen bortsun... niiin surullista kuin se onkin. Samalla bortsu silti on ylivoimaisesti paras (lammas)paimen ja se tuppaa suurimmalta osalta unohtumaan, vaikka eipä kaikki tämän päivän bortsuista edes paimenna, saatika se että yhä harvempi ei omaa tarpeeksi viettiä työskentelyyn ja linjajako on karu. Surullista.

   Poista
  2. Jonkun kyseisen koirarodun suosio on myös oiva tilaisuus pentutehtailijoille, eikä aina jokainen ihminen tiedä, että hänen koira on ostettu pentutehtailijalta, joten pitää olla todella tarkka, mistä ottaa sen koiran. Puolassa on monta yorkkia ja muita rotuja ostettu pentutehtailijoilta, eikä ne ihmiset aina siitä tiedä.

   Poista