lauantai 16. elokuuta 2014

Rescuekoirakin ansaitsee toisen mahdollisuuden parempaan elämään

3kk seropi pentu etsii kotia
Sedit tarhalla 2013
Stefan amstaffi mix etsii kotia

















4kk husky mix pentu etsii kotia
bordercollie mix. 
Yllä olevat kuvat eivät ole minun, eikä myöskään muutkaan kuvat jotka tulevat olemaan postauksessa. Olen jo pitkään halunnu tehdä yhden ihmisen pyynnöstä postauksen rescuekoirista ja vihdoin on vielä aikaa kirjoitella, koska vasta eka päivä syyskuuta menen kouluun ja halusin kirjoittaa tämän postauksen ennen kouluun menoa.

Olen kuullu monelta ihmiseltä, että rescuekoirat ovat paljon huonompia kuin kasvattajalta ostetut koirat, mutta valitettavasti suurin osa niistä koirista jotka ovat siellä koiratarhalla ovat olleet joskus kasvattajalla. Valitettavasti jonkun ajan päästä jotkut ihmiset sitten kyllästyivät niihin ja hetti ne ulos oman onnensa nojalle tai veivät ne koiratarhaan, missä ne joutuvat odottamaan kunnes joku ihminen antaa niille toisen mahdollisuuden uuteen ja parempaan elämään. Olen kysynyt parilta ihmiseltä, että miksi rescuekoira on huonompi kuin kasvattajalta otettu koira. Vastaukseksi sain, että rescuekoira ei sovi harrastuskoiraksi ja niillä on paljon käytösongelmia. Näihin kahteen asiaan palaan tarkemmin kohta.

6 vuotias dobberi mix etsii kotia
nuori husky etsii kotia

Sopiiko rescuekoira ensimmäiseksi koiraksi?
Ei minusta, koska joillakin rescuekoirilla voi olla erilaisia käytösongelmia ja niitä pitää kouluttaa jopa vuosia, ennen kun niitten käytösongelmat häviävät edes osaksi. Eikä myöskään joka ikinen ihminen pärjää aina rescuekoirien käytösongelmien kanssa ja yleensä ihmiset, jotka eivät pärjää jonkun koiran käytösongelman kanssa, niin he palauttavat koiran takaisin tarhalle adoptoitavaksi. 

Onko rescuekoirilla käytösongelmia?
Joillain on ja joillain ei ole yhtään. Aikuisten ja vanhojen koirien kohdalla käytösongelmat ovat paljon yleisempiä, kuin pentujen kohdalla. Ehkä juuri siksi, että suurin osa niistä rescuekoirista on edellisessä kodissa pahoinpidelty. Sedit meille tullessaan painoi 11kg, mutta nytten se painaa jo 37kg ja ulkonäöltään se on jo ihan erilainen, kuin tarhalla (kuva ihan alussa). Seditillä oli myös aika paljon karvattomia kohtia ruumiissa ja valkoisia karvoja haavojen jäljiltä. Jos olet ottamassa rescuekoiraa, niin kannattaa aina kysyä, onko koiralla jotain käytösongelmia, mutta tarhalla ei aina ne kaikki käytösongelmat näy, vasta kotona. Joten kannattaa varautua, etenkin aikuisten koirien kohdalla siihen, että niillä voi olla jotain pieniä käytösongelmia tai ottaa vaikka pariksi päiväksi koira kotiin ja katsoa sopiiko se koira teille. Yleensä kuitenkin, jos koiralla on jotain käytösongelmia, niin niistä ilmoitetaan ennen kuin koira adoptoidaan, mutta ei aina ole niin... 

Dragon tarhalla näytti todella kiltiltä ja käytösongelmattomalta koiralta, mutta vasta viikon päästä, kun Dragon oli meillä tulivat sen kaikki ongelmat esille. Alussa Dragon ei tykänny oikein vieraista ihmisistä ja kaikki koirat olivat sille vihollisia, vaikka meille tullessaan mummoni oli adoptoinu sieltä samasta paikasta itselleen koiran ja laivamatkalla Dragon tuli hyvin toimeen mummon koiran kanssa. Kuukauden koulutuksen jälkeen Dragon alkoi tervehtimään melkein jokaista ihmistä ja kerjäsi itselleen rapsutuksia, mutta koiria se ei vieläkään oikein hyväksyny, paitsi meidän edesmennyttä kodinvaihtaja greyhoundi tyttöä. Noin puolen vuoden koulutuksen jälkeen Dragon tuli toimeen kaikkien narttujen, pentujen ja joidenkin urosten kanssa toimeen.

russeli mix etsii kotia
Ennen ja jälkeen
Sopiiko rescuekoira harrastuskoiraksi?
Rescuekoira on myös ihan tavallinen koira, kuten muutkin koirat maailmassa, mutta niillä ei ole kotia, koska jotkut aivottomat ihmiset halusivat ottaa pienen suloisen pennun itselleen ja parin vuoden jälkeen, kun se koira kasvoi isoksi aikuiseksi koiraksi. Silloin se piti heittää ulos, viedä tarhalle, sitoa puuhun kiinni varmalle kuolemalle tai sitä piti muuten vain kiduttaa, koska se ei enään ollutkaan niin suloinen, hyödyllinen ja kiltti taaperoinen.

Vaikka rescuekoirat ovatkin paperittomia, niin niiden kanssa voi silti harrastaa tokoa, rally-tokoa, agilitya, treiballia, flyballia, vetoa ym. Koko maailmassa tehdään erilaisia kisoja rescuekoirille ja seropeille. Puolassa ainaskin jokaiseen kisaan (agility, toko, flyball, dogtrekking ym) voivat osallistua paperilliset ja paperittomat koirat, mutta paperittomilla koirilla pitää olla kennelliiton hyväksymä FIX- rekisteri. Suomessa paperittomat koirat voivat myös kilpailla erilaisissa kisoissa, mutta silloin koiralla pitää olla myös se kennelliiton hyväksymä FIX- rekisteri ja koira pitää olla sirutettu. Yleensä kuiteskin, kun on hankkimassa rescuekoiraa, niin yhtenä ehtona ennen sen hankintaa pitää olla juuri se, et koira sirutetaan ja sterilioidaan/kastroidaan. Palveluskoirakokeihin ja virallisiin näyttelyihin voivat vain paperilliset koirat osallistua. Mätsäreihin (epävirallinen näyttely) voivat kaikki koirat osallistua, vaikka koiralla ei oliskikaan papereita. Itse nimittäin kävin Dragonin kanssa mätsäreissä, vaikka sillä ei ollukkaan papereita. Tässä vielä pari videota englannissa järjestetystä rescue dog agility cruftsista.

rescue dog agility crufts 2014
rescue dog agility crufts 2014

sakemanni mix etsii kotia
sakemanni mix etsii kotia

























Jos jotkut ihmiset luulivat, että olen paperillisen koiran osto vastaan, niin kyseinen ihminen on väärässä. Tottakai ihminen saa ottaa koiran mistä tahansa, mutta kannattaa myös miettiä sitä, että haluaako antaa kodittomalle koiralle uuden mahdollisuuksen parempaan elämään. Itse varmaan myös tulen ottamaan joskus koiran hyvältä kasvattajalta, mutta perheessäni tulee olemaan ainaskin yksi rescuekoira. Vaikka Sedit on ollu meillä jo kohta vuoden, niin tuntuu siltä, kuin se olisi ollu meillä pennusta saakka.

Toivottavasti tykkäsitte tästä pienestä rescuekoira postauksesta ja teidän omat mielipiteenne rescuekoirista ovat tervetulleita.

vehnäterrieriä muistuttava narttu etsii kotia
bullterrieriä muistuttava uros, joka on saanut kodin


9 kommenttia:

  1. Tosi hyvä postaus! :-) Itsekin olen pohtinut juuri sitä, että olisi hienoa antaa jollekin koiralle uusi mahdollisuus, mutta siinä on juuri takana aina se, että siltä saattaa niitä käytösongelmia löytyä... Ehkä sitten joskus, kun koirakokemusta on karttunut lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Rescuekoira on parempi ottaa vasta silloin, kun on vähän enemmän kokemusta koirista :)

      Poista
  2. Oliko Sedit sisäsiisti kun tuli teille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se, mutta vain kaksi kertaa jos oltiin liian kauan poissa kotoa, niin se teki parit pissat lattialle, mutta nytten se on aivan sisäsiisti :)

      Poista
  3. Ihan ensimmäisenä ihmetyttää, miten Sedit on voinut lihoa teillä 26g? Ei mitenkään erityisen alipainoiselta näyttänyt teille tullessaan ja jos se nyt on enemmän kuin tuplannut painonsa, sen on pakko olla lihava. Se oli teille tullessaan hienon näköinen, mutta lihakset puuttuivat ja turkki oli huonossa kunnossa. Onko tuossa painossa kirjoitusvirhe?

    Rescue sopii ensimmäiseksi koiraksi siinä missä kasvattajan pentu, kodinvaihtaja tai mikä tahansa koira. Mikään ei sovi ensikoiraksi, jos siihen ei perehdy täysin ja panosta kunnolla tai jos luovuttaa heti.

    Käytösongelmiakin on kaikilla koirilla... Tarhalla olleet koirat tosin käyttäytyvät normaalissa arjessa hyvinkin erilailla, kuin tarhalla.

    Harrastusosuuteen, totta kai rescue voi sopia harrastuksiin. Mutta tavoitteellista harrastuskoiraa hakeva pääsee varmemmin tuloksiin ottamalla pennun ja vieläpä puhtaan koiran. Rescue on lähes poikkeuksetta sekarotuinen, harvoin siellä paperillisia puhtaita pyörii niissä yhdistyksissä. Kotiharrastelua vaativampiin suorituksiin vaaditaan koiralta jo jonkinlaista psyykettä kestää painetta ja eri harrastuksiin sopiva rakenne. Näin ollen sika säkissä hankittu rescue voi lytätä kaikki harrastushaaveet kertalaakista olemalla pelkoaggre paukkuarka ja vaikka mitä. Siinä mielessä on erittäin hyvä, että kukaan ei rescueta ottaisi kovin suurin odotuksin. Eikä toki mitään muutakaan koiraa. Hienoa, jos siitä yhdestä rescuesta on harrastuksiin ja loistavaa, jos sen kanssa jotain harrastetaan. Mutta kaikista ei ole, eikä rescueistakaan voi puhua massana.

    Siellä tarhoilla ja yhdistyksillä on koiria roduista toiseen, sekarotuisia ja erilaisilla taustoilla, eli sana rescue, on aivan turha. Ei voida puhua oikeasti siitä, mitä rescue on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se painoi 11kg kun se löydettiin. Kuvassa voi näyttää normaalipainoiselta, mutta livenä melkein sen kaikki kylkiluut olivat näkyvillä. Tässä kesän aikana se on vähän lihonu, mutta itse pyrin laihduttamaan sitä vähän.

      Itse en kyllä suosittelisi rescueta ensimmäiseksi koiraksi, koska mitä sitten, kun omistaja huomaakin, että sillä koiralla on käytösongelmia, jonka kanssa kyseinen ihminen ei pärjää. Toki voi ottaa yhteyttä koirankouluttajiin, mutta jotkut ihmiset vain palauttavat koiran takaisin tarhalle ja sellainen kuljetus sinne tänne voi olla vaikeaa koiralle, joka on kokenut menneisyydessään kaikkea kamalaa.

      Itse en tossa postauksessa tarkoittanu sitä, että rescuen kanssa pitäisi harrastaa, mutta jos koira tykkää esim agilitysta, niin voihan sellaisen koiran kanssa käydä agilitykurssilla ja harrastaa agilitya tai jotain muuta, mistä se tykkää. Sama asia koskee kasvattajalta hankittuja koiria.

      Totta puhut, mutta en tiedä si mistä tuo sana rescuekoira on tullu :D

      Poista
    2. Okei, eli oli teille tullessaan jo lihonut? Ajattelinkin että melkein 30kg lisää painoa niin mennään kyllä jo aika raakasti normaalipainon yli :D Mutta siis rescuet ja koirat ylipäänsä ovat yksilöitä, joten mille tahansa voi tulla ongelmia. Sen perusteella koiraa ei pitäisi suositella kenellekään. Mutta kun on huolellinen ja panostaa asiaan, voi aivan yhtä hyvin ottaa rescuen kuin pennunkin ;)

      Poista
    3. Meille tulossa oli lihoonnu :) jep, molemmille voi tulla niitä ongelmia, mutta ne ongelmat voivat tulla vasta myöhemmin esille. Mutta jos itse haluaa ottaa rescuen, niin kannattaa silti muistaa, että alussa se voi näyttää ongelmattomalta koiralta, mutta vasta myöhemmin sen kaikki ongelmat tulevat esille(kuten yllä kirjoitinkin), jos toki sillä on jotain käytösongelmia.

      Poista